Wet open overheid
Inleiding
Op 1 mei 2022 is de Wet Open overheid (Woo) in werking getreden In artikel 3.5 (de Openbaarheidsparagraaf) van de Woo is voorgeschreven dat gemeenten in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van deze wet en in de jaarlijkse verantwoording verslag doen van de uitvoering ervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens. Deze begroting en jaarlijkse verantwoording vloeien voort uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).
In de memorie van toelichting bij de Woo staat onder andere dat met dit artikel beoogd wordt een impuls te geven aan de actieve openbaarheid door voor te schrijven dat bestuursorganen in hun begroting en verantwoordingsverslag aan moeten geven hoe zij rekening houden met de bepalingen uit de Woo.
De openbaarheidsparagraaf Woo dient in de begroting en jaarrekening te worden opgenomen via een afzonderlijke paragraaf. Met deze paragraaf voldoen we aan de wettelijke voorschriften.
Beleidskader / algemene uitgangspunten
- We creëren bewustwording bij bestuur en organisatie over openbaarheid en transparantie;
In onze strategische bedrijfsvoeringagenda 2023 –2026 is het thema “open en transparante overheid” één van de pijlers waarop gestuurd wordt in de organisatie. De ambitie is om per 2025 de Woo op te nemen in het inwerkprogramma, om daarmee het bewustzijn rondom het transparant werken te creëren en te versterken. Concreet wordt de training “Schrijven in eenvoudig Nederlands” aangeboden aan alle werknemers van gemeente Amersfoort. Overige activiteiten in het kader van bewustwording worden gestart zodra actieve openbaarmaking van informatiecategorieën plaatsvindt. Op 06 juni 2024 heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangekondigd de eerste vijf informatiecategorieën van de WOO verplicht openbaar te maken per 1 november 2024. Voor gemeenten gaat het om informatie over de organisatie, de werkwijze (waaronder de taken en bevoegdheden) en de bereikbaarheid van het bestuursorgaan en haar organisatieonderdelen.
2. We richten actief een kwaliteitscyclus in;
In samenwerking met de gemeentearchivaris is een plan opgesteld om de kwaliteitscyclus informatiebeheer in de organisatie te implementeren. Op dit moment wordt een nulmeting bij negentien afdelingen gedaan, op basis van het vastgestelde Kwaliteitshandboek informatiebeheer. Het doel is om in 2024 het actuele niveau van informatiebeheer op de afdelingen vast te stellen en aandachts- en verbeterpunten te identificeren. Dit vormt de start van een doorlopende cyclus waarin iedere afdeling jaarlijks beoordeeld wordt op de kwaliteit van het informatiebeheer.
3. We hebben afspraken over informatieopslag en actieve openbaarmaking;
Er is in beeld gebracht met welke partijen de gemeente Amersfoort convenanten of andersoortige relaties heeft die leiden tot actief te publiceren en te archiveren informatie in het kader van de Woo. In het najaar van 2024 en 2025 is één van de vervolgstappen hierop het maken en vastleggen van afspraken met verbonden partijen rondom het actief openbaar maken van Woo gerelateerde informatie en opslag en archivering van informatie.
4. We analyseren ons proces rondom informatieverzoeken en Woo-verzoeken;
In 2024 zijn verbeteringen doorgevoerd om behandeltijden te verkorten, zowel op het gebied van het werkproces als dat van techniek. Een noemenswaardige ontwikkeling in dit kader is de introductie van een online platform waarop (beantwoorde) Woo-verzoeken actief openbaar worden gemaakt. Woo-verzoeken Amersfoort - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl) .
5. We besteden aan en starten met implementeren een digitaal archief;
De implementatie van de e-depotvoorziening is in volle gang. Het is de verwachting dat in het vierde kwartaal van 2024 de eerste digitale archieven in de voorziening kunnen worden gepubliceerd. De voorbereiding op het beschikbaar stellen van de daarop volgende archieven is in volle gang.
6. We sluiten zo spoedig als mogelijk aan op een landelijke platform wanneer dat beschikbaar komt én voldoende bruikbaar blijkt. We maken op eigen kracht actief openbaar, en volgen landelijke ontwikkelingen.
Sinds 2024 gebruikt gemeente Amersfoort een applicatie om zelfstandig Woo-informatie actief openbaar te maken. Deze applicatie wordt met name gebruikt voor de Woo-categorieën waarvoor nog geen native applicatie voor publicatie beschikbaar is. Met het uitblijven van een concrete landelijke voorziening voor het actief openbaar maken blijven wij deze koers volgen. We monitoren de ontwikkelingen op landelijk niveau nauwlettend, en sluiten aan wanneer er zich concrete ontwikkelingen voordoen.
7. We stellen ambities en volgen deze op
In 2022 heeft de gemeenteraad de ambities rondom de implementatie van de Woo vastgesteld in een groeimodel (Raadsvoorstel (notubiz.nl) en is in 2022 gestart met een zestal actiepunten. Eind 2024 wordt deze daarom geëvalueerd en wordt een nieuwe ambitie voor de aankomende jaren bepaald.