Amersfoort staat voor een open, transparant en toegankelijk bestuur dat de stem van inwoners waardeert en hen actief betrekt bij de uitdagingen van de stad. De stad staat voor grote opgaven en transities. We werken nauw samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, om duurzame en gezonde oplossingen te vinden voor de toekomst van Amersfoort, terwijl we ook de directe zorgen van onze inwoners serieus nemen.
We begrijpen dat grote veranderingen weerstand kunnen oproepen. Daarom blijven wij in gesprek om een leefbaar Amersfoort te waarborgen, ook voor de komende generaties. We streven naar een gebiedsgerichte aanpak om de betrokkenheid van onze inwoners te vergroten, samen te werken aan opgaven die elkaar raken en gebiedsgericht maatwerk (ruimtelijk en sociaal) te leveren. We bieden verschillende mogelijkheden voor participatie, waaronder stadsgesprekken en online platforms. We gaan aan de slag met nieuwe vormen van democratie zoals een gelote burgerberaad.
Technologische vooruitgang en datagebruik bieden kansen om vraagstukken slimmer aan te pakken, maar we zullen ook de privacy beschermen en inspelen op de digitale vaardigheden van inwoners. We zoeken kortom naar een evenwichtige en toepassing van technologie.
Samenwerking is daarnaast steeds belangrijker geworden op het grotere schaalniveau van de regio, de provincie en het rijk. Informatie van de gemeente is op één plek openbaar beschikbaar. We delen informatie proactief en op verzoek met iedereen die daar om vraagt. We gebruiken in onze communicatie heldere en begrijpelijke taal, inclusief op B1-niveau, om toegankelijkheid te waarborgen.
We versterken onze relaties met andere overheden en werken samen onder de noemer Metropool Regio Utrecht (MRU) om onze positie te versterken en de belangen van onze inwoners te dienen. Amersfoort heeft een rol in substantiële woningbouwontwikkeling en verstedelijkingsopgaven. Door regionale samenwerking kunnen wij hiervoor onze prioritaire status beter benutten. In deze begroting is hiervoor extra structureel geld opgenomen. De public affairs- en lobby-agenda wordt jaarlijks geactualiseerd om de belangen van Amersfoort beter te behartigen.
De gemeente wil een aantrekkelijke werkgever zijn met ontwikkelmogelijkheden en aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We zetten in op een duurzame bedrijfsvoering en digitalisering om de opgaven in de stad te ondersteunen.
Lokale overheden spelen een cruciale rol voor inwoners, maar we begrijpen dat vertrouwen in de overheid soms onder druk staat. Contact met de gemeente moet laagdrempelig en eenvoudig zijn. We willen mensen zo veel mogelijk in één keer goed helpen, met aandacht voor de menselijke maat. We werken digitaal waar dat kan en persoonlijk waar dat nodig is. Samen bouwen we aan een beter Amersfoort, waarin iedereen een stem heeft en gehoord wordt.