Het programma omgeving bestaat uit de volgende onderwerpen: Wonen, Ruimtelijke Ontwikkeling waaronder monumentenzorg en archeologie, mobiliteit, Grondzaken en Vastgoed en de energietransitie.
Amersfoort is een inclusieve stad. We willen dat iedereen die in Amersfoort wil wonen een huis heeft of kan vinden, elke inwoner zich thuis voelt en iedereen op de eigen manier mee kan doen. We geven prioriteit aan een prettige en gezonde leefomgeving. Het doel is een omgeving die mensen uitnodigt om actief te zijn en elkaar te ontmoeten in de openbare ruimte. Daarnaast willen we de natuur en recreatiemogelijkheden in het buitengebied verbeteren, zodat ze in balans blijven met de groei van de stad. De komende jaren is daar extra geld voor beschikbaar.
Prettig wonen gaat niet alleen over het hebben van een toegankelijke, betaalbare en geschikte woning, maar ook over leven in een gezonde en inclusieve omgeving. Veel verschillende mensen kunnen naast en met elkaar leven, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en zich verbonden kan voelen. De historische uitstraling draagt bij aan de aantrekkingskracht van Amersfoort. We beschermen ons erfgoed, zowel gebouwen, als landschappen en archeologische vondsten. Deze cultuurhistorische waarden worden meegenomen in nieuwe bouw- en stadsontwikkelingen, zodat het erfgoed behouden blijft terwijl de stad zich verder ontwikkelt.
In de Omgevingsvisie is “Gezond Samenleven” het leidend principe. Voor een gezonde leefomgeving zijn nieuwe oplossingen nodig rondom woningbouw, mobiliteit, energietransitie en klimaatadaptatie. Oplossingen waar we ook samen met onze partners in de regio aan werken.
Bij een groeiende gemeente hoort ook een lange termijn- strategie hoe deze groei te financieren. Voor de financiering van deze groei hebben we cofinancieringsafspraken gemaakt. Vanaf 2025 trekken we extra geld uit voor het oprichten van een Ruimtelijk Investeringsfonds om de groei van de stad te kunnen faciliteren.
Om onze groeiende stad leefbaar en groen te houden, de lucht schoner te maken en klimaatverandering tegen te gaan is het hard nodig om op het gebied van mobiliteit de omslag door te zetten. We erkennen dat iedereen een mobiliteitsbehoefte heeft. We willen deze anders invullen door; meer als voetganger, met de fiets, met het OV of gebruik makend van deelmobiliteit. We stellen hiervoor een programma Mobiliteit op en we richten een mobiliteitsfonds op om deze verandering in mobiliteit te stimuleren.
Ieder mens wil een fijne plek hebben om te wonen. Dat is belangrijk om gelukkig te kunnen zijn. We vinden het dan ook belangrijk dat Amersfoort voor iedereen een thuis biedt. We zetten onze brede en stevige aanpak om de woningnood aan te pakken voort. Dat vergt een langdurige aanpak. We zetten volop in op het bouwen van nieuwe woningen, het beter benutten van bestaande woningen en is er extra aandacht voor bijvoorbeeld ouderen, mensen met een zorgbehoefte, de huisvesting van statushouders en andere aandachtsgroepen.
Ook wordt de komende periode het parkeerbeleid dat in 2023 is vastgesteld verder uitgewerkt en worden de parkeernormen voor nieuwbouw aangepast. Stilstaande auto's nemen veel ruimte in, in onze stad waardoor er minder ruimte voor groen, spelen en ontmoeting overblijft. We moeten zorgen voor de juiste functie op de juiste plek (voorzieningen en werkfuncties langs levensaders en bij ontmoetingsplekken en wonen en werken in de directe nabijheid van openbaar vervoersknooppunten). Vanaf 2025 wordt ons kernwinkelgebied een zero emissie zone waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens meer mogen rijden.
Energie is voor iedereen betaalbaar en beschikbaar. Deze wordt zoveel mogelijk lokaal opgewekt en wij gebruiken zo min mogelijk grondstoffen. In alles wat wij doen is er aandacht voor dat iedereen kan meedoen en dat er zoveel mogelijk begrip is voor de veranderingen die op ons afkomen. Dit doen we samen met inwoners, ondernemers en organisaties uit de stad. We helpen onze inwoners energie te besparen, onder andere door stevig in te zetten op isolatie. We maken samen plannen hoe wijken in de toekomst van het aardgas kunnen gaan. We werken daarnaast lokaal aan het realiseren van de opwek van duurzame energie. Het actief zoeken naar oplossingen voor netcongestie binnen onze mogelijkheden is een van de topprioriteiten.
Met onze grondexploitaties ondersteunen we gewenste ruimtelijke projecten met aandacht voor en inzet op (sociale) woningbouw, duurzaamheid en maatschappelijke waardecreatie. Wij zetten ons gemeentelijk vastgoed zo goed mogelijk in voor de huisvesting van maatschappelijke organisaties, het bewaren van culturele waarden en het bereiken van duurzaamheidsambities. Zo worden de komende jaren tientallen panden van de gemeente verduurzaamd.