Programma's

3. Programma Bedrijvigheid

In het programma bedrijvigheid komen veel onderwerpen bij elkaar: veiligheid, leefomgeving, groen en klimaatadaptatie, circulariteit, kunst, cultuur en evenementen, milieu en dierenwelzijn en economie. Het programma raakt meerdere uitgangspunten: goed leven binnen de grenzen van onze aarde, een thuis voor iedereen maar ook welzijn en sociale rechtvaardigheid; we werken voor de inwoners aan een leefbare, veilige, groene en levendige stad.  

Een van de rode draden in dit hoofdstuk is het op peil houden van onze voorzieningen. Dit betekent dat er meer voorzieningen moeten komen voor het groeiende aantal inwoners of dat we moeten investeren in onze huidige voorzieningen.  

We streven naar een ondernemende en innovatieve stad, waar zowel inwoners als bedrijven volop kansen hebben om te bloeien. Onze focus ligt op het stimuleren van een duurzame, sociale en circulaire economie. Dit sluit aan bij onze positionering als een regio die zich richt op gezond stedelijk leven, met aandacht voor groen, gezondheid en slimme oplossingen. Bovendien willen we onze regio verder ontwikkelen als een hub voor Earth Valley, Life Sciences & Health en New Digital Society (Media & Gaming). Eén van onze doelen is om het aantal banen mee te laten groeien met de Amersfoorste bevolking. Het is van groot belang dat de werkgelegenheid in onze stad en regio aansluit bij de behoeften van inwoners en een duurzame toekomst. Daarom werken we nauw samen met partners in de keten om initiatieven te ondersteunen zoals leven lang leren, bij- her- en omscholing. Hoe de gemeente omgaat met ruimte voor werken, vanuit verschillende perspectieven, beschrijven we in het Omgevingsprogramma Werklocaties, wat we eind 2024 met de gemeenteraad bespreken. 

Amersfoort is een levendige, creatieve en kunstzinnige stad. We willen dat iedereen in Amersfoort kan genieten van en meedoen aan een uiteenlopend en inspirerend cultureel aanbod dat in de hele stad beschikbaar is. Voor de komende jaren is het belangrijk dat het culturele aanbod ook meegroeit met de groei van de stad. Zo investeren we in een vernieuwd stadsmuseum en zorgen we ervoor dat het Rietveldpaviljoen een nieuwe invulling krijgt. De ontwikkeling van een nieuw gezamenlijk podium krijgt verder vorm op de locatie van het huidige Stadhuis. Er is de komende jaren meer budget dan voorheen beschikbaar in de Meerjarensubsidie Kunst en Cultuur. Hierdoor kan er beter worden aangesloten bij ons cultuurbeleid en kunnen meer en andere partijen er gebruik van maken. Talentontwikkeling vinden we van belang en daarom breiden we het aantal creatieve broedplaatsen de komende jaren uit en hebben partijen als het Amersfoorts Jeugdorkest en Per Expressie meer subsidie ontvangen.   

Amersfoort is een relatief veilige stad, maar dat gaat niet vanzelf. Aan die veiligheid werken talloze inwoners, bedrijven, partners en de gemeente hard samen. Er wordt veel gedaan aan preventie en als het toch mis gaat treden we op. Belangrijke speerpunten de afgelopen jaren waren de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit, het veilig opgroeien van jongeren en de online veiligheid. Die onderwerpen houden ook de komende jaren de aandacht. Voor de aanpak van ondermijning is extra geld uitgetrokken. Daarnaast maken we ook tijd vrij voor actualiteiten. Er speelt veel in de wereld en we dragen eraan bij dat mensen op een veilige manier en met respect voor de rechten van anderen hun mening daarover kunnen uiten.  

Amersfoort is meer dan een stapel stenen. Ons welzijn is onlosmakelijk verbonden met de ruimte die we geven aan natuur, dieren én mensen. We zorgen er bij de inrichting van onze openbare ruimte voor dat mensen zich welkom voelen en dat deze geschikt is om te gebruiken. We stellen de kwaliteit, veiligheid en leefbaarheid van de openbare ruimte voorop. Daarnaast zijn we concreet aan de slag met de het welzijn van de dieren in onze stad. De komende jaren werken we aan het invoeren van een Kinderboerderij besluit en aan op een andere manier omgaan van ervaren overlast van dieren. Veel dierenslachtoffers voorkomen door andere aanpak meer gericht op preventie en bewustwording. 

Leven binnen de grenzen van onze aarde is een belangrijke opdracht. We willen toe naar een samenleving waarin we zo weinig mogelijk afval creëren, afval goed scheiden en grondstoffen goed (her)gebruiken. In 2025 continueren we de samenwerking met partners uit de stad en regio aan projecten om te komen tot een circulaire samenleving in Amersfoort. Zoals circulaire gebiedsontwikkeling, circulair inkopen en het stimuleren van circulaire bedrijvigheid. Daarnaast werken we aan de beleidsmatige en ruimtelijke verankering van circulariteit in het nieuwe Omgevingsprogramma Circulaire Stad.  

Daarnaast moeten we ons wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering met extremere hitte, droogte en intensieve neerslag in korte tijd. We moeten elke druppel water die valt, benutten om droogte tegen te gaan. Het 'ontharden' van onze stad is een belangrijke opgave. We hebben de plekken in beeld en gaan de komende jaren verharding verwijderen en vragen onze inwoners hetzelfde te doen. Ook koesteren we iedere boom. Bomen geven de broodnodige koelte. We hebben extra geld uitgetrokken om meer bomen te kunnen planten.  

 

Deze pagina is gebouwd op 09/26/2024 10:31:06 met de export van 09/26/2024 10:16:26